Terrazzo

 

Velkommen til marmor-portalen: Norges største informasjonsportal for deg som vil vite mer om opprinnelsen til marmor, natursteinens oppbygning, renhold eller vedlikehold.

RENHOLD       VEDLIKEHOLD

 

 

Hva er terrazzo?

På norsk brukes av og til stavemåten «terrasso». Materialet kan inneholde biter av marmor, kvarts, granitt eller glass som bindes sammen av sement. Bruksområdene er mange, men gulv er det vanligste.

Ofte deles gulvet inn i forskjellige seksjoner med striper av metall. Etter at overflaten med terrazzo-stein har koagulert, kan den slipes og poleres for en jevnere overflate. Materialet slik vi kjenner det i dag ble først brukt i Italia på 1700-tallet.

 

Hva er fordelene med terrazzo som materiale?

Noen fordeler med å bruke terrazzo er som følger:

  • Ubegrensede muligheter i forhold til design
  • Gir gode muligheter for ergonomiske løsninger når det kreves modifisering av gulv i forretningsbygg
  • Lang varighet og slitesterkt
  • Krever relativt lite vedlikehold (økonomisk)
  • Naturvennlig konstruksjon
  • Gir renslig inneklima
  • Egner seg for utendørs bruk
Terrazzo gulv med skygger fra et vindu.

Slik kan et typisk terrazzo gulv se ut.

 

Hvordan brukes terrazzo i dag?

På grunn av sine mange fordelaktige kvaliteter, egner materialet seg både til gulv, vegg og utearealer som små torg eller åpne plasser. I Norge brukes terrazzo mye i borrettslag/sameier og butikker.

Tradisjonelt sett har terrazzo i hovedsak vært brukt til industribygg, men i den siste tiden har det blitt mer vanlig med bruk av terrazzo i hjemmet; blant annet på kjøkken og bad. Nye bruksområder har også ført til at nye teknologier har vokst frem i terrazzo-industrien.

I hovedsak finnes det nå to forskjellige løsninger ved bruk av terrazzo. I tabellen nedenfor ser du hvilke de er, og hva slags egenskaper de har.

 

EPOXY TERRAZZO SEMENT TERRAZZO
Farge Flere muligheter Mindre muligheter
Tykkelse 6-8 millimeter Ubegrenset
Egnet bruk Innendørs Utendørs
Kvalitet Mer blank Mindre blank
Vedlikehold Mindre Mer
Produksjon Rask Tregere

 

Etter valg av type terrazzo som skal benyttes, må det også tas stilling til hvordan denne skal behandles. Det finnes tre varianter av overflatebehandling for terrazzo. Tabellen nedenfor viser terrazzo-behandlingene øverst. Du kan også se hvilke egenskaper de forskjellige behandlingene har. Valg av behandling er mest relevant i forhold til sementbasert terrazzo fordi epoxy-varianten som regel poleres.

 

TYPE OVERFLATE MATT SLIPT SLIPT POLERT OG SMUSSFORSTERKET
Struktur Slipt uten ujevnheter Noe glans, sterkere flate Lettpolert / polert
Visuelt uttrykk Matt med et rolig dempet uttrykk Halvblank overflate Mer skinn og glans
Ulempe / fordel Trenger kunnskap om renhold Lett å rengjøre Meget lett å rengjøre
Egner seg til Utearealer Utearealer / Innendørs Innendørs

 

Rengjøring av terrazzo

På lik linje med de fleste materialer må Terrazzo rengjøres jevnlig. Av og til kan det også være behov for profesjonell rengjøring, spesielt for bedriftslokaler. Frekvensen kommer litt an på bruken og hva slags type terrazzo det er snakk om.

Les mer om rens av terrazzo!

 

Vedlikehold av terrazzo

Terrazzo-materialets sårbarhet ovenfor slitasje på overflaten kommer an på hvilke komponenter som brukes i blandingen. Likevel krever all terrazzo før eller siden vedlikehold som kan innebære dyp rens, sliping, polering, impregnering eller reparasjon/restaurering. Dette gjelder for alle bruksområder av terrazzo: Gulv, vegger, benkeplater, fliser eller trapper.

Les mer om vedlikehold av terrazzo!

nyslipt terrazzogulv behandlet av stonetech

Her er et eksempel på et terrazzo-gulv som har blitt slipt.

 

Terrazzo-gulv

Tradisjonelt sett er gulv gjerne det første folk forbinder med terrazzo. I Venezia ble de første terrazzo-gulvene laget allerede på 1700-tallet. I dag er gulv laget av terrazzo mye brukt i mange forskjellige sammenhenger, både utendørs og innendørs.

For bedriftslokaler kan terrazzo-gulv være spesielt anvendelig i forhold til ergonomisk utforming av lokalene. Fordi det er basert på sement, er det mulig å forme det nøyaktig slik man vil. Dette kan komme godt med dersom en bedrift har noen spesielle krav til utforming av gulv. Eksempler kan være rullestolramper som skal installeres, skinner som skal legges på gulvet osv.

 

Terrazzo fliser

For de som liker materialets utseende er også terrazzo-fliser en mulighet. Disse egner seg ikke bare til gulv, men også til vegger på for eksempel bad. Under normale omstendigheter er prisen på terrazzo-fliser rimeligere enn et helstøpt terrazzo-gulv fordi sistnevnte må lages fra bunnen av. Både norfloor.no og flisekompaniet.no har noe utvalg av moderne terrazzo-fliser.

 

Design og idèer med Terrazzo

Terrazzo har aldri gått av moten. En grunn til det kan være at det har fortsatt å utvikle seg: Med jevne mellomrom blir det gjort kjemiske endringer og forbedringer som øker mulighetene for bruk. I tillegg har materialet klart å holde tritt med skiftende designtrender.

Her får du noen ideer og inspirasjon til hva du selv kan finne på med terrazzo betong.